Od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (PDF). Nařízení upravuje stávající předpisy o poskytování informací o potravinách spotřebitelům a označování potravin v EU s cílem umožnit strávníkovi informovaný výběr potravin a jejich bezpečné použití. Záměrem je dosažení vysoké míry ochrany zdraví strávníka a zaručení jeho práva na informace o potravinách a pokrmech, které konzumuje. Pro zařízení společného stravování vyplývá povinnost tyto potravinové alergeny sledovat a zveřejňovat.
Alergeny jsou v jídelníčku zaznačeny příslušnou číslicí v sloupci - Alergeny.
1 | Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich |
2 | Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život |
3 | Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život |
4 | Ryby a výrobky z nich |
5 | Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život |
6 | Sójové boby (sója) a výrobky z nich |
7 | Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život |
8 | Skořápkové plody a výrobky z nich - všechny druhy ořechů |
9 | Celer a výrobky z něj |
10 | Hořčice a výrobky z ní |
11 | Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich |
12 | Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 |
13 | Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj |
14 | Měkkýši a výrobky z nich |